||

Tradycje kulinarne Karkonoszy – prelekcja Piotra Gryszela | 5.12.2025, godz. 17:00

Zapraszamy na prelekcję Piotr Gryszela pt. „Tradycje kulinarne Karkonoszy”.

Na spotkaniu porozmawiamy o tym co jadano w Karkonoszach kiedyś i co gości na karkonoskich stołach obecnie.

Dowiemy się kim jest foodie i dlaczego rozczochrana panna młoda jest najlepsza na deser? Jak przyrządzić krkonošské kyselo i karkonoską brukiew po polsku, czym ugasić pragnienie i gdzie znaleźć regionalne smakołyki? O tym wszystkim opowie nam autor prelekcji oraz współautor hitu wydawniczego wydawnictwa AD REM „Kuchnia Ducha Gór” Piotr Gryszel. W trakcie spotkania będzie można wygrać egzemplarze książki „Kuchnia Ducha Gór”!

O autorze: Piotr Gryszel – pracownik naukowy Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, przewodnik sudecki, pilot wycieczek, regionalista i krajoznawca. Podczas swych podróży stara się odkrywać nowe smaki. Jak tylko ma czas to eksperymentuje w kuchni. Jak pisze o sobie: kiedyś jadł żeby żyć – teraz żyje, żeby jeść.

Spotkanie poprowadzi Agnieszka Sieczkarz z JCK Muflon.

5 grudnia 2025 (piątek), godz. 17:00
Galeria Muflon (I piętro), ul. Cieplicka 172, Jelenia Góra – Sobieszów

WSTĘP BEZPŁATNY!

Podobne wpisy